Administratiekantoor

Administratiekantoren kunnen voor heel veel verschillende doeleinden worden ingeschakeld. Ze bieden inzicht in de financiën, geven onafhankelijk advies en kunnen fiscale en administratieve oplossingen bieden. Voor ondernemers van grote bedrijven, maar ook voor kleine eenmanszaken kan dit zeer gewent zijn. Wanneer je hulp nodig hebt bij het regelen van je financiën, schiet een administratiekantoor te hulp.

Wat doet een administratiekantoor?

Iedere ondernemer komt wel eens tot de conclusie dat ze het overzicht zijn kwijt geraakt. Dat is ook niets om je voor te schamen. Een administratiekantoor biedt in dit geval gelukkig solaas. Maar wat doet een administratiekantoor precies?

  • De belangrijkste taak van een administratiekantoor is het verwerken en controleren van de administratie van een bedrijf. Het bijhouden van de administratie is voor veel ondernemers een regelrechte ramp. Hierdoor wordt dit vaak vergeten of op verkeerde wijze uitgevoerd. Het gevolg? Een administratie die bijna niet meer te controleren valt. Hierdoor kun je niet alleen in de problemen komen met de Belastingdienst, maar verlies je zelf ook het overzicht in je financiën.
  • Administratiekantoren kunnen verschillende taken op zich nemen. Meestal specialiseren ze zich in één van de volgende kerntaken: financiële administratie, loonadministratie of bedrijfsadministratie. Een ondernemer kan er dan ook voor kiezen welke administratie hij in handen van een administratiekantoor geeft. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel de boekhouding en de belastingaangiften te laten controleren, maar ook om alle administratie uit handen te geven.

Een administratiekantoor wordt ingeschakeld voor klussen die je als ondernemer te tijdrovend vindt. Denk bijvoorbeeld aan het inboeken van facturen. Dit vergt ontzettend veel tijd, waar je naast je dagelijkse werkzaamheden gewoon niet aan toe komt. Door dit uit te besteden aan een professional, weet je zeker dat het op de juiste wijze wordt  gedaan én bespaar je ook nog eens veel extra tijd en energie.

Administratiekantoor beginnen

Een eigen administratiekantoor beginnen betekent tegelijkertijd ook dat je ondernemer wordt. Wanneer je bedreven bent in boekhouden, loonadministratie en de belastingwetgeving is dit echt iets voor jou. Als bijkomend voordeel geldt ook dat er geen wettelijke eisen zijn om een administratiekantoor te kunnen beginnen. Vanzelfsprekend moet je wel over voldoende basiskennis beschikken. Hierbij geldt dat je in staat moet zijn om een belastingaangifte uit te voeren, facturen in te boeken en de administratie van bedrijven op een duidelijke en overzichtelijke wijze te onderhouden.

Naast de basiskennis is het ook belangrijk om te weten hoe je jouw eigen bedrijf financieel gezond kunt houden. Het is niet alleen belangrijk om andere bedrijven te helpen, maar voor jouw eigen financiële situatie is het ook van belang dat je eigen bedrijf ook op rolletjes loopt. Naast je dagelijkse werkzaamheden moet je concurrentie bestrijden, investeren in goed software, klanten aantrekken en naamsbekendheid vergaren. Dit kost veel tijd.

Een administratiekantoor beginnen is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Toegegeven, er zijn geen wettelijke eisen waar je aan moet voldoen. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om over de juiste basiskennis te beschikken én bedreven te zijn in online marketing om jouw bedrijf aan te prijzen.

Opleiding volgen

Hoewel diploma’s niet noodzakelijk zijn bij het opstarten van een administratiekantoor, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je kennis up-to-date is. Er is echter geen specifieke opleiding voor het starten van een administratiekantoor. Daarom is het verstandig om naar cursussen te kijken waar je veel bruikbare kennis uit kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus boekhouden of loonadministratie. Zo weet je zeker dat je jouw werk straks op de juiste manier kunt uitvoeren en cliënten professioneel te woord kunt staan.