Advocaat

Advocaat is een heel belangrijk beroep. Bovendien is het een zeer breed beroep. Er bestaat niet maar één type advocaat. Er zijn heel veel verschillende advocaten die voor diverse doeleinden kunnen worden ingezet. Haast iedereen maakt een keer in zijn leven gebruik van de diensten van een advocaat. Maar juist door de algemeenheid van dit beroep blijft veel onduidelijk. Want waar kan je een advocaat precies voor inschakelen? Welke soorten advocaten zijn er? En wat doen zij precies?

Wat doet een advocaat?

Het takenpakket van een advocaat is heel divers. Omdat het een zeer breed beroep is, richten de meeste advocaten zich op specifieke taken. Zij specialiseren zich in bepaalde zaken waar juridische bijstand bij nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die gespecialiseerd is in scheidingen of erfrecht. Hoewel het takenpakket van een advocaat heel divers is, bestaat deze doorgaans uit de volgende belangrijke kerntaken:

  • Een advocaat zal in de meeste gevallen als adviserend- en luisterend oor Hij of zij luistert naar het verhaal van de cliënt en zal op basis van de wettelijke richtlijnen bepalen in hoeverre deze zaak aangevochten kan worden en hoe de cliënt dit het beste kan aanpakken. Een procedure kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Soms weegt het financiële voordeel echter niet zwaar genoeg om een gehele juridische zaak aan te spannen. De advocaat vertelt of dit zinvol zal zijn. Een advocaat staat altijd aan jouw kant. Of je nu problemen hebt met de overheid, een bedrijf of de buurman. Hij of zij zal jouw belangen verdedigen.
  • Als je er tijdens een conflict echt niet uitkomt, dan kan de advocaat de rol van bemiddelaar op zich nemen. Deze kan bijvoorbeeld ook in een ernstig conflict de rol van contactpersoon vervullen. Dit kan handig zijn wanneer beide partijen niet meer oog in oog met elkaar willen staan.
  • De advocaat zal bij ieder conflict eerst proberen om het op te lossen zonder de inspraak van een rechter. Daardoor zal hij of zij onderhandelen met beide partijen om zo de beste oplossing te vinden. Een proces voorkomen is in de meeste gevallen zeer gewenst.
  • Indien bemiddelen en onderhandelen geen oplossing meer kan bieden, kan men er voor kiezen om samen met een advocaat naar de rechtbank te stappen. In dat geval is het aan de advocaat de taak om te procederen. Hierbij komt hij of zij op voor de belangen van de cliënt in de rechtbank.

Hoe kun je advocaat worden?

Zelf ambities om ooit advocaat te worden? Dan is het belangrijk om te weten dat er geen specifieke advocatenopleiding is. Om advocaat te kunnen worden is het van belang dat je alles over het rechtssysteem van ons land te weten komt. Hierbij is een opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit gewenst. Er zijn verschillende universiteiten in Nederland waar je een dergelijke opleiding kunt volgen. Je moet minstens je Bachelor halen, wil je toe kunnen treden tot de juristenwereld. In de eerste jaren van deze studie leer je alles over het Nederlands recht, onze wetten en hoe deze worden toegepast binnen ons systeem. Onmisbare kennis voor iedere advocaat.

Je kunt de studie Rechtsgeleerdheid volgen wanneer je over een vwo-diploma of hbo-diploma beschikt.

Bachelor Rechtsgeleerdheid: wat nu?

Heb je je bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond? Denk dan niet dat je er al bent. Je mag jezelf nu enkel een jurist noemen. Een advocaat ben je echter nog niet. Om advocaat te kunnen worden is het van belang dat je een beroepsopleiding volgt. Dit is een zwaar traject van drie jaar. Dit doe je volledig bij een echt advocatenkantoor. Je wordt vervolgens onder de hoede genomen door een advocaat die jou alle kneepjes van het vak zal leren. Nu is het ook de tijd om een specialisme te kiezen. Specialiseer je jezelf in ontslagrecht, strafrecht, staatsrecht of arbeidsrecht?

Zodra je je opleiding volledig hebt afgerond, moet je een eed afleggen om toe te treden tot de Orde van Advocaten. Vanaf dan mag je jezelf een echte advocaat noemen.