Elektricien

De meeste mensen weten wel te vertellen dat een elektricien met elektriciteit werkt, maar daar houdt het ook wel bij op. Het is voor velen niet duidelijk wat het werk van een elektricien precies inhoudt. En dat is jammer, want de kans dat je ooit een elektricien nodig zult hebben is heel groot. Een groot deel van de werkzaamheden blijft helaas voor veel mensen onderbelicht. Tijd om daar verandering in te brengen.

Wat doet een elektricien precies?

Wat doet een elektricien eigenlijk? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Een elektricien heeft een zeer veelomvattend beroep. De belangrijkste taken voor een elektricien zijn:

  • Het aanleggen van een nieuwe groepenkast. Wil je een nieuwe groep aanleggen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit zelf te doen. Met ruime ervaring en kennis in elektra kun je deze stap dan ook wagen. Vergeet echter niet dat werken met elektra veel gevaren kent. Het aanleggen van een groepenkast door een elektricien heeft dan ook doorgaans de voorkeur. Hier kun je voor kiezen wanneer je huidige groepenkast sterk verouderd is of wanneer je grote elektrische apparaten (zoals een sauna of jacuzzi) hebt aangeschaft.
  • Uiteraard is een elektricien ook opgeleid om al het elektra aan te leggen. Dit kan zowel in een groot bedrijfspand als een gewone eengezinswoning zijn. Een elektricien beschikt over jarenlange kennis en ervaring en werkt volgens de huidige wetgeving en richtlijnen. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier wordt aangelegd.
  • Onderhouden van elektrische installaties. Het is voor de veiligheid van essentieel belang dat elektrische installaties niet alleen op de juiste manier worden aangelegd, maar ook op de juiste manier onderhouden worden. Een elektricien kan op periodieke basis langskomen om onderhoud te verrichten en tevens advies geven over het onderhoud indien dit nodig is.
  • Extra hulp in het geval van een stroomstoring. Hoe goed het elektra ook is aangelegd. Een stroomstoring kan natuurlijk altijd gebeuren. In dat geval wil je uiteraard wel over de juiste hulp beschikken. Een elektricien komt in deze situaties graag langs om het probleem op te sporen en te verhelpen.

Hoe word je elektricien?

Zelf ambities om elektricien te worden? Om elektricien te worden is het belangrijk dat je een technische opleiding hebt gevolgd. Deze zijn allemaal op mbo-niveau beschikbaar. Er zijn verschillende opleidingen geschikt wanneer je elektricien wilt worden. Op niveau 3 is bijvoorbeeld de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties een goede keuze. Wanneer deze opleiding is afgerond, kun je je specialiseren in industrie of woning.

Er zijn nog meer mbo-opleidingen mogelijk om je doel te bereiken. Deze zijn allemaal op niveau 2 en 3 beschikbaar. Denk aan de opleiding laagspanningsdistributie, middenspanningsdistributie en elektrotechnisch installeren. Indien gewenst is het ook nog mogelijk om aanvullende cursussen en externe opleidingen te volgen. Zo kun je je op verschillende fronten specialiseren.

Salaris van een elektricien

Natuurlijk is het nooit verstandig om voor een beroep te kiezen omdat het zo lekker verdient. Je moet echt genieten van het uitvoeren van de taken die bij jouw beroepskeuze horen. Anders is een baan nooit vol te houden. Toch blijft het wel handig om te weten wat je ongeveer gaat verdienen. Wanneer je een volledig afgestudeerde elektricien bent, verdien je gemiddeld tussen de € 1.700 en € 2.600 bruto per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid kennis die je door de jaren hebt opgedaan en of je aanvullende cursussen hebt gevolgd. Een beginnend elektricien zal logischerwijs minder verdienen dan iemand die al tientallen jaren in het vak zit.