Hovenier

Tuinliefhebbers weten vaak heel goed wat een hovenier precies doet. Wanneer je echter geen verstand van tuinen hebt, zal een hovenier slechts een vaag beroep zijn. Bovendien heeft een hovenier ook een aantal onbelichte taken. Dingen die de meeste mensen – zelfs tuinliefhebbers – eigenlijk nooit geweten hebben. Want wat is een hovenier nu eigen precies? Wat voor taken heeft een hovenier? En welke opleiding moet je eigenlijk volgen als je zelf een hovenier wilt worden?

Wat is een hovenier?

Een hovenier is iemand die zich volledig focust op het onderhouden en aanleggen van tuinen en andere groenvoorzieningen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan parken en plantsoenen, maar ook zelfs aan de plantenbakken die in het centrum staan. Een hovenier kan voor alles op het gebied van groen worden ingeschakeld.

Hovenier is een zeer veelomvattend beroep. Hoewel alle hoveniers zich bezig houden met het onderhouden en aanleggen van tuinen en groenvoorzieningen zijn er wel verschillende specialismen. Zo zijn er hoveniers die zich bijvoorbeeld alleen focussen op klusjes van de gemeente. Dit zijn vaak grootschalige klussen aan parken en plantsoenen. Maar er zijn ook ondernemers die liever alleen bij particulieren komen of juist voor een combinatie van beide kiezen. Daarnaast zijn er ook hoveniers die jarenlang met hun handen hebben gewerkt en nu het stokje hebben doorgegeven en enkel nog leiding geven. Ook dat is mogelijk.

Over het algemeen kan een hovenier de volgende taken vervullen:

  • Het ontwerpen van tuinen en andere groenvoorzieningen. Dit kan geheel naar wens van de gemeente of de particulier worden samengesteld. De hovenier zal dus altijd eerst in gesprek gaan met de betrokken partij(en) en daarop een ontwerp baseren.
  • Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Een hovenier maakt niet enkel een ontwerp en voert deze uit, maar hij kan ook nog eens op periodieke basis langs komen om de tuin te onderhouden. Dit is natuurlijk ideaal voor mensen die dol zijn op een mooie tuin, maar geen tijd hebben om deze zelf bij te houden.
  • Twijfel je over de conditie van je planten of bomen? Dan kan een hovenier een check uitvoeren. Dit wordt regelmatig gedaan op verzoek van de gemeente om te bepalen of bepaalde bomen een ziekte met zich mee dragen.
  • Advies geven over het tuinonderhoud.
  • Sinds kort kunnen de meeste mensen er ook voor zorgen dat er goede irrigatiesystemen worden geplaatst. Ook met oog op het milieu.

Als de hovenier ook nog eens leidinggevende is, heeft hij ook nog andere taken. Zo is het bijvoorbeeld zijn of haar taak om klanten te werven, offertes op te stellen, communiceren met opdrachtgevers binnen de gemeente en het ontwikkelen van onderhoudsplannen. De leidinggevende is tevens eindverantwoordelijk voor het definitieve resultaat.

Hoe word je een hovenier?

Aan hovenieren geen gebrek in Nederland. De populariteit voor dit beroep stijgt steeds meer. En dat is ook niet zo vreemd. De hele dag lekker met je handen bezig zijn en ook nog eens het hele jaar door werk hebben, dat is iets waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Bovendien is de opleiding om hovenier te worden ook nog eens heel laagdrempelig. Dit begint al op het mbo. Je kunt o.a. de volgende mbo-opleidingen volgen: Hovenier en Groenvoorziening, Infragroen of Vakbekwaam hovenier. Wanneer je nog verder wilt leren of meer plannen hebt voor de toekomst, kun je er ook nog voor kiezen om de hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting te volgen.

Je kan als hovenier als zelfstandige werken, maar je kunt ook voor een al bestaand hoveniersbedrijf gaan werken. Daarnaast zoeken ook tuincentra, campings en vakantieparken soms hoveniers om alle groenvoorzieningen mooi te houden en mensen van advies te voorzien. Kortom, hoveniers hebben een heel breed beroep en kunnen na het volgen van bovenstaande opleidingen verschillende dienstverbanden aan gaan.