Loodgieter

De term loodgieter wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. Dit beroep wordt nu veel vaker aangeduid als ‘installatiemonteur.’ De oude benaming doelt vooral op de eerdere taken van de loodgieter. Dit was het gieten van lood om loden pijpen te kunnen monteren. Inmiddels wordt er echter geen gebruik meer gemaakt van lood bij het maken van waterleidingen dus is deze term eigenlijk zwaar achterhaald.

Een loodgieter houdt zich met name bezig met het plaatsen en onderhouden van sanitair. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van waterleidingen, verwerken van sanitair in badkamers en het realiseren van andere sanitaire voorzieningen. Ook kan een loodgieter worden ingeschakeld voor het plaatsen en onderhouden van verwarmingsinstallaties in huis en bedrijven.

De taken van een loodgieter op een rijtje

Wat doet een loodgieter precies? Deze vraag kan niet eenvoudig worden beantwoord. Het takenpakket van een loodgieter is veelomvattend. Doordat ze op een heel breed vlak inzetbaar zijn, wordt tegenwoordig steeds vaker de term ‘installatiemonteur’ gebruikt. De meeste mensen denken bij het inschakelen van een loodgieter aan verstoppingen en problemen op sanitair vlak. Dit is echter niet de enige taak van een loodgieter. Een loodgieter houdt zich ook bezig met de volgende werkzaamheden:

  • Monteren van sanitair voor bedrijven en particulieren. Hierbij kun je zowel denken aan toiletvoorzieningen als badkamers. Ook kan een loodgieter van pas komen bij het monteren van grotere installaties zoals sauna’s en jacuzzi’s voor bijvoorbeeld een welnesscentrum.
  • Het controleren van productinformatie en werktekeningen en op basis hiervan een eigen plan trekken. Wanneer er iets onjuist is aan de gegeven informatie kan de hovenier dit tevens aangeven en tijdig om verandering vragen.
  • Installeren van cv-ketels en boilers.
  • Het opsporen van lekkages en vervolgens het probleem verhelpen om ergere problemen in de toekomst te voorkomen.
  • Verkopen van sanitaire benodigdheden zoals kranen, douches en toiletpotten.
  • Aanleggen en verbeteren van gasleidingen.

Het takenpakket van een loodgieter is ontzettend breed. Daarom is het belangrijk dat deze persoon alles weet van verschillende soorten installatiesystemen. Daarnaast zien we ook dat ze een steeds belangrijkere rol spelen bij het verduurzamen van woningen. Naast kennis over cv-ketels moeten ze nu bijvoorbeeld ook weten hoe warmteboilers en dergelijke geïnstalleerd dienen te worden. Dit betekent dat loodgieters gedurende hun carrière continu bij moeten leren en in moeten spelen op de huidige ontwikkelingen.

Ook speelt een loodgieter soms de rol van verkoper bij het adviseren van producten. Om klanten verschillende opties voor te kunnen leggen, moeten zij verstand hebben van heel veel verschillende voorzieningen. Denk aan douches en kranen, maar ook aan de eventuele aanschaf van een cv-ketel.

Hoe word je een loodgieter?

Loodgieters leren de kneepjes van het vak vooral in de praktijk. Daardoor zal iemand met ambities voor het loodgietersvak er goed aan doen om contact op te nemen met een gespecialiseerd loodgietersbedrijf. Onder de vleugels van een ervaren loodgieter kan je zo de kneepjes van het vak leren kennen. Er is geen specifieke opleiding noodzakelijk om het vak uit te kunnen voeren. Meestal volg je een wat bredere opleiding in de installatietechniek om van daaruit over voldoende basiskennis te kunnen beschikken. Opleidingen zijn om verschillende niveaus mogelijk. Alle opleidingen zijn beschikbaar vanaf mbo-niveau.

Tijdens een opleiding in installatietechniek zal je voornamelijk veel praktijkervaring opdoen. Je doet dus voornamelijk stages. Er is wel ruimte voor theorie, maar hier wordt opvallend minder aandacht aan besteedt. Nog een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het leren van technisch tekenen. Dat is handig wanneer je verschillende ontwerpen en instructies voor wilt leggen aan de klant.