Mediator

Een mediator is iets waar je hoopt nooit gebruik van te hoeven maken, maar wat wel heel erg handig is wanneer het écht nodig is. Een mediator is iemand die bemiddelt in moeilijke situaties. Deze fungeert als contactpersoon tussen twee partijen wanneer deze niet meer met elkaar om kunnen gaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, maar ook aan bemiddeling bij ontslag. Een mediator heeft een zeer veelomvattend beroep en wordt daardoor nog regelmatig verkeerd beoordeeld. Want wat zijn nu precies de taken van een mediator? Wat mag hij of zij doen?

Wat doet een mediator?

Het is allereerst belangrijk om te beseffen dat een mediator geen belangenbehartiger is. Deze zal dus nooit opkomen voor één van beide partijen. De mediator is daar om als onafhankelijke professionele bemiddelaar te fungeren. Noodzakelijk om juridische problemen op te lossen en grotere conflicten te voorkomen.

Een mediator zal altijd eerst een aantal vertrouwelijke gesprekken met beide partijen voeren. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheid om samen een gesprek aan te gaan. Wanneer beide partijen dit niet willen, kan de mediator als contactpersoon fungeren en de partijen op afstand naar een oplossing laten zoeken. Een mediator zal nooit zelf met een kant-en-klare oplossing voor het probleem komen. Het is zijn of haar taak om de cliënten zelf aan te sporen oplossingsgericht te denken. Dit klinkt misschien een beetje gek. Je schakelt immers een mediator in om geholpen te worden, omdat jullie er zelf niet meer uit kunnen komen en dan moet je het vervolgens toch nog zelf oplossen. Toch blijkt dit een zeer effectieve wijze te zijn om juridische geschillen op te lossen.

Mediator werkt alleen op vrijwillige basis

Veel mensen denken dat een mediator verplicht is als er een juridisch geschil ontstaat en beide partijen geen compromis weten te sluiten. Dit is echter onjuist. Mediation wordt altijd op vrijwillige basis gedaan. Wanneer één van de partijen het er niet mee eens is, zal mediation ook niet helpen. De mediator gebruikt immers als uitgangspunt dat de beide partijen enkel handvaten nodig hebben om een geschil op te lossen. Wanneer ze allebei de hakken in het zand zetten is er letterlijk geen beweging meer mogelijk. Bovendien zorgt deze vrijwilligheid er ook voor dat de partijen meer gemotiveerd zijn om het conflict op te lossen. Ze hebben er bewust voor gekozen om een mediator in te schakelen en zullen dan ook hun uiterste best doen om verschil te maken.

Hoe word je een mediator?

Er is veel vraag naar mediators. Steeds meer mensen stappen namelijk naar de rechter om hun problemen op te lossen. En daarbij kunnen ze ook wel wat onafhankelijke hulp gebruiken. Daarnaast zien we helaas ook het aantal scheidingen toenemen, wat er tevens voor zorgt dat de vraag naar mediators flink stijgt. Wanner je een toekomst als mediator overweegt is de kans op baanzekerheid dan ook relatief hoog. De doorgroeimogelijkheden zijn echter beperkt. Daarom kiezen veel juristen ervoor om mediation naast hun andere werkzaamheden uit te voeren.

Mediator is nog altijd een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen met de nodige sociale vaardigheden vrij is om dit beroep uit te oefenen. Een diploma is niet nodig. In de praktijk is dit natuurlijk wel anders, want het is uiteraard belangrijk dat je over de nodige basiskennis van de Nederlandse wetgeving beschikt. Daarnaast bestaat er tegenwoordig ook een cursus op hbo-niveau voor mediation. De meeste mediators beschikken over een juridische achtergrond.