Notaris

Een notaris is bevoegd om authentieke documenten op te stellen. Hierbij neemt hij altijd een onpartijdige rol in. De notaris is dan ook niet bevoegd om advies te geven of om aanpassingen te verrichten, maar zal enkel documenteren welke afspraken er tussen verschillende partijen zijn gemaakt. Een notaris heeft een bijzondere functie en wordt zelfs door de koning benoemd. Pas zodra hij de titel van de koning heeft ontvangen is hij in staat om zijn werk te kunnen verrichten. Voordat hij de titel van notaris ontvangt, zal hij eerst een zware eed moeten afleggen. In deze eed zweert de notaris dat hij altijd onpartijdig zal handelen en taken eerlijk en nauwkeurig zal uitvoeren. Ook zweert hij de Nederlandse wetgeving te eren en authentieke documenten als zijn geheimplicht te beschouwen.

Wat doet een notaris

De voornaamste taak van een notaris is het opstellen van officiële documenten. Deze documenten bevatten de gemaakte afspraken tussen verschillende partijen. Dit kan op verschillende rechtsgebieden worden gedaan. Hierbij kun je denken aan de volgende onderhandelingen en de daarop volgende documenten:

Onroerendgoedrecht:

 • Het opstellen van koopakten voor woningen
 • Hypotheekakten opstellen
 • Veilingsakten
 • Akten van levering

Personen- en familierecht:

 

 • Dit is een contract wat wordt opgesteld wanneer men enkel gaat samenwonen, maar geen huwelijk heeft voltrokken. Hierin wordt uitgelegd hoe de financiën worden verdeeld, hoe het zit met het bezittingsrecht van de woning, enzovoorts.
 • Hierbij wordt tevens duidelijk aangegeven hoe het zit met mogelijke alimentatie en de zorg voor de kinderen. Alle afspraken die door beide partijen zijn gemaakt, worden in een officieel document opgesteld.
 • Ook bij het opstellen van testamenten komt een notaris van pas. Deze schrijft nauwkeurig op wat jij met je financiën en bezittingen wilt doen na overlijden.
 • Voorheen trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Inmiddels kun je hier enkel voor kiezen, maar zal je over het algemeen eerst huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Dit houdt in dat je kunt regelen welke zaken van jullie beide zijn en wat voor elk apart blijft.

Rechtspersonenrecht:

 

 • Statutenwijzigingen
 • Denk hierbij aan oprichting van een bv, stichting of vereniging
 • Akten van overdracht

Naast het opstellen van officiële documenten spijkeren notarissen ook continu hun eigen juridische kennis bij. Zo houden ze zich bezig met verschillende onderzoeken, studies en lezen zich continu in. Daarnaast zien ze erop toe dat alle documenten bewaard blijven.

Hoe word je een notaris?

Een notaris is een zeer belangrijk beroep. Daarom worden ook hoge eisen aan je gesteld. Zo moet je minimaal een bachelor- opleiding notarieel recht op de universiteit hebben afgerond. Gelieve zelfs een master-opleiding. Deze opleiding wordt op verschillende plekken in Nederland aangeboden. Bovendien ben je nog niet direct officieel notaris zodra de studie is afgerond.

Nadat je de studie voltooid hebt, moet je zelf aan de slag om een plaatsje bij een notariskantoor te bemachtigen. Vervolgens zal je de eerste 6 jaar van je loopbaan nog kandidaat-notaris blijven. Dit betekent dat je nog geen handtekening mag zetten en dat de ‘echte’ notaris altijd eindverantwoordelijk blijft voor de opgestelde documenten.

Tijdens de opleiding voor notaris leer je niet alleen heel veel over ons rechtssysteem, maar leer je ook stukken kritischer te beoordelen. Gedurende de studie krijg je te maken met verschillende rechten waaronder personen- en familierecht, erfrecht, huwelijksvermogensrecht en onroerendgoedrecht.

Wat verdient een notaris?

Het is heel opvallend dat het loon van een notaris het hoogste is van alle mogelijke vrije beroepen. Notarissen verdienen gemiddeld tussen de € 42.000 en € 200.000 bruto per jaar. Hierbij geldt natuurlijk dat mensen die langer in het vak zitten ook meer verdienen. Het salaris wordt afgestemd op de hoeveelheid kennis en ervaring die de notaris rijk is.