Psycholoog

Een psycholoog houdt zich bezig met alle aspecten binnen de gezondheid die te maken hebben met gevoelens, gedachten en gedrag. Wat veel mensen niet beseffen is dat de mentale gezondheid minstens net zo belangrijk is als de fysieke gezondheid. Wanneer één van bovenstaande dingen niet lekker loopt, kan dit enorm veel problemen opleveren. Op de lange termijn zelfs voor de fysieke gezondheid. Zodra een mentaal probleem te lang onopgemerkt blijft, kan dit voor heel veel verschillende problemen zorgen. Denk aan depressies, suïcidale gedachtes en zelfs paranoia. Een psycholoog kan helpen om de oorzaak achter deze problemen te achterhalen en deze op te lossen. Dit gebeurt altijd door gespreks- en/of gedragstherapie. Een psycholoog mag nooit medicatie voorschrijven. Dat moet een psychiater of arts doen.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die zich bezighoudt met de geest van de mens. Hij of zij is gespecialiseerd in het doen en laten van mensen. Dit betekent natuurlijk niet dat je direct bestudeerd wordt. Een psycholoog doet in eerste instantie meestal niets meer dan vragen stellen en luisteren. De psycholoog zal in de meeste gevallen aan de cliënt vragen om met een hulpvraag te komen. Op basis van die hulpvraag wordt er vervolgens een plan opgesteld. Indien nodig zal hij of zij ook een diagnose stellen.

Welke oplossingen er mogelijk zijn is geheel afhankelijk van het probleem. Soms is het nodig om aan gedragstherapie te werken, andere keren is enkel gesprekstherapie (bijvoorbeeld om trauma’s te verwerken) voldoende.

De meeste psychologen zijn gespecialiseerd in bepaalde gebieden. Zo zijn er speciale kinderpsychologen, psychologen voor traumaverwerking of gedragstherapie.

Wanneer gaat men naar een psycholoog?

Iedereen heeft wel eens een baaldag. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je direct naar een psycholoog moet als je even wat minder in je vel zit. Wanneer weet je dan dat het wél tijd is om een afspraak te maken bij een psycholoog? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Bedenk echter wel dat een psycholoog geen probleem te gek vindt. Als je je niet goed voelt en dit al heel lang aanhoudt, is het een goed idee om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Doorgaans wordt eerst een gesprek aangegaan met de huisarts. Die kan indien nodig je doorverwijzen. Mogelijke problemen kunnen zijn:

  • Eetproblemen
  • Angststoornissen
  • Dwangmatige handelingen
  • Onvoldoende functioneren op het werk of thuis
  • Buikpijn en hoofdpijn door stress
  • Het moeilijk hebt met het overlijden van een dierbaar persoon
  • Na een traumatische gebeurtenis
  • Weinig sociale contacten hebt

Hoe word je een psycholoog?

Om psycholoog te kunnen worden is het belangrijk om zeer goed opgeleid te zijn. De universitaire studie Psychologie is heel zwaar. Slechts 75% van de studenten stroomt ook daadwerkelijk door naar het tweede leerjaar. Om psychologie te kunnen studeren is het belangrijk dat je over de juiste vooropleiding beschikt. Hierbij is het noodzakelijk om minimaal over een vwo-diploma te beschikken. Daarnaast zijn de vakken wiskunde en biologie een pré.

Voor het behalen van een bachelor of master in psychologie zal je heel veel theorie moeten verwerken. Daarnaast speelt statistiek een belangrijke rol gedurende de opleiding. Vandaar de noodzaak om ook voldoende kennis van wiskunde te hebben. Pas na je master kan je een 2-jarig BIG/GZ-opleiding volgen. Hierbij zal je meer kennis gaan maken met de praktijk. Het theoretische gedeelte beslaat op dat moment nog maar maximaal één dag per week.

Je kunt zowel een psycholoog met BIG-registratie als zonder BIG-registratie worden. De totale opleiding van een psycholoog met BIG-registratie duurt maar liefst 7 jaar. Zonder BIG-registratie circa 4 a 5 jaar. Pas wanneer je de volledige opleiding hebt afgerond kun je een specialisme kiezen.