Stukadoor

Een stukadoor is iemand die zich bezighoudt met het aanbrengen van stucwerk op muren, wanden plafonds en gevels. Dit stucwerk wordt gebruikt als afwerklaag. Dit beschermt en verfraait het interieur. Stucwerk kan zowel aangebracht worden in bedrijfspanden als in traditionele woningen. Ondanks dat veel mensen in hun leven gebruik maken van de diensten van een stukadoor, is het nog niet altijd even duidelijk wat hij of zij precies doet. Tijd voor opheldering!

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor is verantwoordelijk voor het aanbrengen van een afwerklaag op muren, wanden, plafonds en gevels. Deze afwerklaag kan zowel een decoratieve functie als een beschermende functie hebben. De stukadoor beschikt over de volgende taken:

  • Het voorbereiden van het oppervlak. Dit betekent dat hij niet alleen de oppervlakte schoonmaakt, maar er ook voor zorgt dat eventuele eerder aangebrachte wandafwerking verwijderd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oud behang.
  • Afplakken van overgangsgebieden. Zo wordt voorkomen dat er scheuren ontstaan, wat zowel de uitstraling als de functie van het stucwerk in gevaar brengt. Vervolgens zal de stukadoor de ondergrond voorstrijken om een gladder resultaat te bereiken.
  • Zodra het oppervlak behandeld is en de overgangsgebieden afgeschermd zijn, is het tijd om de mortel op het oppervlak aan te brengen. Vervolgens wordt dit uitgesmeerd en glad gestreken.
  • In sommige gevallen is het ten slotte ook nog van belang om de wand bij te schuren zodat eventuele oneffenheden verwijderd worden.

Hoe word je een stukadoor?

Om stukadoor te kunnen worden moet je eerst de juiste vooropleiding hebben genoten. Er zijn verschillende opleidingen mogelijk. Deze zijn allemaal op mbo-niveau beschikbaar. Dit is al mogelijk vanaf mbo niveau 2. De meeste studenten kiezen ervoor om eerst een stukadoorsopleiding op niveau 2 of 3 te volgen en vervolgens door te studeren om zo hun basiskennis te vergroten.

Als stukadoor kan je zowel aan de slag gaan bij een stukadoorsbedrijf als zelf een eenmanszaak oprichten. Indien je ervoor kiest om als zzp’er aan de slag te gaan is het wel belangrijk om te weten dat je dan ook over meer taken beschikt. Zo ben jij verantwoordelijk voor het werven van klanten, het contact met de klant en het presenteren van een plan om de wandafwerking zo mooi mogelijk aan te brengen. Jij bent altijd eindverantwoordelijk voor het project. Indien je bij een al bestaand stukadoorsbedrijf gaat werken, zal jouw baas uiteindelijk eindverantwoordelijk zijn.

Als stukadoor werk je vrijwel nooit alleen. Daarom is het ook belangrijk om over voldoende sociale vaardigheden te beschikken en in mogelijk teamverband te kunnen werken. Zo werken stukadoors met enige regelmaat samen met aannemers, opzichters, schilders en timmermannen.

Waarom kiezen voor een stukadoor?

Het aanbrengen van stucwerk lijkt in de meeste gevallen niet al te moeilijk. Veel mensen geloven dan ook dat ze dit gemakkelijk zelf kunnen doen. Indien je verwacht dat het resultaat naar wens zal zijn zonder ook maar enige kennis of ervaring kom je echter van een koude kermis thuis. Het aanbrengen van stucwerk is veel moeilijker dan het lijkt. Bij goed stucwerk komt veel kijken. Als je hier geen ervaring mee hebt, kan je dit dan ook het beste aan een professionele stukadoor overlaten. Zo weet je zeker dat het stucwerk geheel naar wens zal zijn. Bovendien kan een stukadoor ook advies geven over het onderhoud en ontvang je vaak garantie op de geleverde diensten. Jarenlang mooi stucwerk. Dat is waar een stukadoor naar streeft.